Jakovlje na razglednici poduzeća Greisbach i Knaus

Gotovo da nema kraja ili mjesta u Hrvatskom Zagorju koje barem jednom zbog svojih ljepota ili specifičnosti nije bilo motiv na turističkim razglednicama. Jednu takvu razglednicu Jakovlja iz, najvjerojatnije 1970-ih godina, objavili smo prije više od godinu dana na našoj facebook stranici. Ta razglednica, iako sentimentalno vrijedna za sve mještane Jakovlja, tek je jedna u nizu koje si izdavane u raznim uredima za turističku propagandu.

Starije razglednice su rijetkost i mena mnogo mjesta u Hrvatskom Zagorju koja se mogu pohvaliti takvim razglednicama. Do sada je, barem nama, bila nepoznata razglednica s motivom (iz) Jakovlja koju je izdalo poduzeće Griesbach i Knaus, a koje je nastala u razdoblju između 1927. i 1942. godine.

razglednica Jakovlje

Tvrtka Greisbach i Knaus je osnovana u prosincu 1921. u Zagrebu kao tvornica zlatne i srebrne robe “Ljudevit Griesbach”. Promjenom imena u “Griesbach i Knaus” 1927. godine orijentirala se na trgovinu fotografskim priborom i izradu fotorazglednica. Snimatelj najvećeg dijela motiva za opsežni projekt izrade fotorazglednica je vlasnik tvrtke Ljudevit Griesbach (1890. – 1946.), dok je manji dio motiva snimio njegov sin Đuro (1911. – 1999.). Branka Hlevnjak opisala je rad Ljudevita Greisbacha na sljedeći način: „Autor odabire one okvire pogleda u kojima kompozicija, premda bogata detaljima, djeluje mirno te ističe skladnost prirodnih oblika i ljudskih gradnji. To s u krajolici koji slave ljepotu zemlje i potiču turističko zanimanje i domovinsku ljubav.

Na jednom od svojih putovanja po Zagorju otac ili sin Greisbach zastali su u jakovlju diveći se drvenom, bogato ukrašenom, raspelu. Točan datum ili godinu izdavanja razglednice, za sada, nismo utvrdili.

S obje strane križa nalaze se dvije kutije, najvjerojatnije obložene staklom, u kojima se nalaze dva kipa. Lijevo se nazire figura sveca, a desno figura Majke Božje. Na donjem dijelu raspela, iznad izrezbarenog dijela nalazi se mali fenjer za vječno svjetlo – lampaš ili svijeću.

Uvećanjem razglednice ustanovili smo da se na vrhu raspela, ispod kokota nalazi pločica na kojoj je upisana 1908. godina, najvjerojatnije godina kada je raspelo podignuto. Godina se poklapa i sa zapisom iz spomenice Župe Kraljev Vrh. U spomenici je velečasni Franjo Turčin 1908. godine zapisao: „Dne 8. lipnja blagoslovio sam dozvolom nadbisk. duh. stola novo raspelo, što su ga podigli iz zahvalnosti sretnog puta Jakovljani iz Amerike. Raspelo se nalazi u Dolj. Jakovlju ispod Kovača i imade zakladu od 50 kr. za uzdržavanje.

Nije slučajno raspelo podignuto „ispod Kovača“. Godinu dana prije podizanja raspela, 1907. godine, u Ameriku su otputovali Ivan (Pavla), Mihalj (Ivana), Stjepan (Pavla), Valent Stjepana) i Vid (Stjepana) iz nekoliko obitelji Kovač. Od njih petero jedino je Stjepan znao pisati i čitati. U SAD su putovali preko luke Bremen na sjeverozapadu Njemačke na brodu Hannover. Putovanje je trajalo od 18. siječnja do 2. veljače 1907. godine. Sa sobom su imali ukupno 65 dolara, a krajnje odredište bio im je grad Youngstown u državi Ohio. Godinu dana prije njih otputovao je Vid (Pavla) Kovač

Razglednica do nedavno koja je svoj dom imala u Češkoj je otvorila mnoga pitanja i zasigurno će o njoj biti još riječi u nekom od sljedećih istraživanja, a do tada možete uživati u razglednici visoke rezolucije na sljedećem linku: Razglednica Jakovlja.

Literatura:

  • Spomenica župe Kraljev Vrh (Liber memorabilium parochio Kraljevverhensis ab a. 1789, et suceessive), str 93.
  • Gržina, H. (2010) Analitički inventar fonda: HR HDA 1446, Zbirka fotografija tvrtke Greisbach i Klaus 1927-1942. Zagreb: Hrvatski državni arhiv.
  • Hlevnjak, B. (1994) Moderna fotografija Ljudevita Griesbacha (1914-1943) u: Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti. Zagreb: Društvo povjesničara umjetnosti, Vol.37 No.1 (str.159-168).

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.