Kulturno umjetničko društvo Igrišće

Gospođa Branka Svetec sjeća se 1952. godine kada su učitelji Franjo i Magdica Novak pokrenuli vježbe folklora, pučkog pjevanja i sviranja tamburice. Bilo je puno zainteresiranih te su marljivo vježbali. U vrijeme slavlja u Jakovlju, članovi su pješice išli s barjakom na čelu i pjesmom na ustima.

Kada 1954. u Igrišće dolazi struja, članovi KUD-a nastupali su s pjesmom, plesom i svirkom.

Nakon što se udala 1955. godine, sjeća se gospođa Branka, još je neko vrijeme bila članica KUD-a. Uključivali su se novi i mlađi članovi. To je trajalo negdje do 1960. godine. Tada nastaje prekid. Tih godina omladina organizira festival pjevača amatera. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća počinje aktivno bavljenje nogometom koje traje do danas. S nastankom nove države KUD obnavlja rad u rujnu 1995. godine. Isti mjesec održana je osnivačka skupština na kojoj je izabran prvi predsjednik i tajnik. Za predsjednika je izabran Stjepan Kovačec, a za tajnika Ivan Tuđen (Petar).

1. Predsjedništvo Stjepan Kovačec, Ivan Tuđen (Petar), Nada Vrabec, Mirjana Hrgetić, Ana Veriga.

S radom je počelo 10 plesača u dobi od sedam do šesnaest godina. Prvi koreograf bio je Igor Klanfar. Vježbe su se održavale u Vatrogasnom domu Igrišće. Koreografiju su radili još Marinko Marinčić iz Stubičkih Toplica, Đurđica Kleković iz Luke, Irena Kleković iz Bedekovčine, Goran Vrabec iz Igrišća, Dragutin Đurđević iz Jakovlja, Marina Kovačec iz Igrišća.

U KUD Igrišće prve note donio je Dražen Hlad iz Luke. Počelo je svirati 14 članova KUD-a.

Dirigentsku palicu preuzima Vedran Vrhovec iz Žeinaca i uči svirati pet godina.

U KUD-u se osniva ženski pjevački zbor od 10 članova.

Kroz KUD je prošlo više od sto članova u sve tri sekcije.

U današnjem sastavu djeluje dvije godine. U društvu djeluje pedesetak članova koje se grana u nekoliko grupa i to manja skupina (djeca od 5 do 8 godina) i veća skupina od 15 godina pa

nadalje. Tu su i naše bake i sviračka grupa. Postoje tri sekcije: folklorna, pjevačka i tamburaška.

Bake nastavljaju folklornu tradiciju našega kraja pjevanjem izvornih pjesama, a njih u tome prate tamburaši.

Folklorne skupine također se bave izvornim plesovima Hrvatskog zagorja, Prigorja, Posavine i bunjevačkim plesovima.

Bili smo na gostovanju diljem Lijepe Naše, od Valpova do Visokog u Varaždinskoj županiji pa sve do našeg Jadranskog mora. Bili smo i domaćini brojnim KUD-ovima s kojima smo nastavili druženja i stvorili zajednička prijateljstva.


Tekst je u potpunosti prenesen iz knjige Igrišće, selo moje malo, autorice Nade Bedek, str. 68-69.


Fotografija na naslovnoj strani: Kud Igrišće, 1952. godine

Nada Bedek

Spisateljica Nadica Bedek rođena je 2. siječnja 1952.g. u poljodjelskoj obitelji u Igrišću, od majke Slavice, koja je bila domaćica, i oca Josipa, koji je bio seoski cimerman. Kroz njeno odrastanje roditelji su je naučili raznim sklonostima prema poslovima, običajima i problemima koje život donosi. Veliku ljubav koju ona posjeduje prema narodnom vezu, pjesmi i etno predmetima ugradila je u njeno srce njezina baka Evica. Nakon srednjoškolskog obrazovanja zapošljava se u Oroteksu, u većinskom ženkom kolektivu. Tu skuplja nove nacrte za našiv, recepte za kolače i jela. Tako proširuje svoj osobni fondus. U braku je rodila jednu kćer Davorku. Sa 37 godina preboljela je tešku bolest koja joj mijenja život iz temelja. Nakon rehabilitacije, ona mijenja prioritete nekim životnim situacijama. Gospođa Nadica voli svoje selo, njegove žitelje, starce i djecu u potrebi, što svakodnevno pokazuje kroz njegovanje običaja, održavanje manifestacija, posjete raznim sajmovima i natjecanjima. Ona želi sačuvati uspomene na nekadašnje selo kojeg globalizacija mijenja te je stoga napisala ovu knjigu s još nekolicinom suradnika kao zalog u nasljeđe budućim generacijama.