Običaj povodom blagdana Sveta tri kralja

U časopisu Narodna umjetnost iz veljače 1974. godine, objavljen je rad Nikole Bonifačića Rožina Folklorno kazalište u južnom dijelu Hrvatskog zagorja. Građu folklornog kazališta u Hrvatskom zagorju sabirao je više godina (1965. i 1969—1972), a većinom na terenu od Gornje Stubice do Brdovca. Zahvaljujući njegovom radu sačuvan je opis događaja vezan uz blagdan Sveta Tri kralja u jakovljanskom kraju.

Autor je opisao ophod triju kraljeva sa zvijezdom. Po toj zvijezdi ophode u Zagorju zvali su se zvezdari. Zvijezdu su napravili pomoću obruča od rešeta, a nosili su ju na štapu. Išli su po kućama i pjevali su svoju prigodnu pjesmu:

O sveta tri kralja,

o blažen vaš dan,

kad sveti kralj mladi

bil s neba poslan.

 

Dobivali su darove. U Kraljevom Vrhu tri kralja napravila su zvijezdu od sita u kojem su bile smještene tri male lutke, što su predstavljale tri kralja. Oni bi išli danju. Pred kućom bi najprije zapjevali, a onda bi ušli u kuću i dobili dar.

U bistranjskom kraju na dan triju kraljeva išli su škropci: svećenik, zvonar i orguljaš, i škropili su po kućama. Molili su i dobivali novac. Tri kralja u šali su znala zapjevati:

Na tom mladom letu

mi molimo,

daj nam Bog zdravlje,

k tomu veselje,

tri polića vina,

liter rakije.

 

Autor rada, Nikola Bonifačić Rožin zabilježio je u Kraljevom Vrhu 1970. godine kazivanje Mirka Požnjaka, (r. 1931.), po zanimanju službenika:

U Kraljevom Vrhu tri kralja napravili su zvijezdu od sita u kojem su bile smještene tri male lutke, koje su predstavljale tri kralja. Oni su po danu išli po selu. Pred kućom su najprije zapjevali:

O sveta tri kralja,

o blažen vaš dan,

kad sveti kralj mladi

bil s neba poslan

 

Onda su išli u kuću i dobili dar. Tri kralja u šali znadu zapjevati:

Na tom mladom letu

mi molimo,

daj nam Bog zdravlje,

k tomu veselje,

tri polića vina,

liter rakije.

 

Literatura:

  • Narodna umjetnost: hrvatski časopis za etnologiju i folkloristiku, Vol.10 No.1 Veljača 1974., str. 217 – 256.

Fotografija na naslovnici: Sveta tri kralja, Bazilika Sant’Apollinare Nuovo, Ravenna, Italija

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.