Priča o ručniku

Ručnik je neizostavno, kulturno, baštinsko potrebovno bogatstvo i posjedovni predmet svakog domaćinstva u kojem ima mnoštvo uloga. Kroz njego je svako kućedomaćica pokazivala svoj kreativni smisao. On nas vraća u prošlost kada je imao višestruku primjenu. Njime su se brisali ukućani nakon umivanja i pranja, njime su se kitile psihe, ogledala i zidovi kuća uoči svadbi. Njih su dobivali na dar najugledniji gosti u svatovima, a na sahranama njime su naši stari prekrivali križeve svojih pokojnika.

Ručnici su se ukrašavali i izrađivali na razne načine i raznim tehnikama te se tako iskazivala kreativnost umijeća ukrašavanja tekstila. Ukrasi su bili: pretkivanje s raznobojnim koncima (najčešće crvenim i plavim), tehnikom prebiranja „plavog prebora“ i „prebora po deščici“ te raznobojnim svilenim koncem. Oni su vezeni također raznim tehnikama: plosnim vezom, križićima te bečkim vezom i štikanjem.

Ručnici su izrađivani u raznim dimenzijama i veličinama. Bili su tkani od konoplja, lana ili pamuka. Danas se replike starinskih domaćih ručnika izrađuju na pamučnom industrijskom platnu prema starim predlošcima koji su stari više stotina godina. Njih su našivavale mlade puce koje su bile na paši u polju sa kravama ih za dugih zimskih večeri uz svijeću ili petrolejku. Ručnici su imali razne natpise i poruke. Gazdarica bi ih objesila iznad drvenog štokrlina na kojem je stajao hamper s vodom, lončić i lavor. Vješali su se preko ručno izrađenog drvenog držača. Natpisi su bili: „Dobro jutro“, „Faljen Isus“, „Sretan Božić“, „Sretan Uskrs“, Dobro došli“, „Svako dobro“…

Kada bi u kuću došli gosti te u njoj ostajali noćivati, domaćica bi ujutro iznijela što ljepše i bogatije izvezeni ručnik da se njime obrišu nakon što se umiju.

Stare ručnike su nam izvezle naše bake i ostavile u nasljeđe i za uspomenu. Kroz njih one žive u našim srcima i sjećanjima na zajedničke trenutke proživljene s njima u našem djetinjstvu i mladosti.

Nada Bedek

Spisateljica Nadica Bedek rođena je 2. siječnja 1952.g. u poljodjelskoj obitelji u Igrišću, od majke Slavice, koja je bila domaćica, i oca Josipa, koji je bio seoski cimerman. Kroz njeno odrastanje roditelji su je naučili raznim sklonostima prema poslovima, običajima i problemima koje život donosi. Veliku ljubav koju ona posjeduje prema narodnom vezu, pjesmi i etno predmetima ugradila je u njeno srce njezina baka Evica. Nakon srednjoškolskog obrazovanja zapošljava se u Oroteksu, u većinskom ženkom kolektivu. Tu skuplja nove nacrte za našiv, recepte za kolače i jela. Tako proširuje svoj osobni fondus. U braku je rodila jednu kćer Davorku. Sa 37 godina preboljela je tešku bolest koja joj mijenja život iz temelja. Nakon rehabilitacije, ona mijenja prioritete nekim životnim situacijama. Gospođa Nadica voli svoje selo, njegove žitelje, starce i djecu u potrebi, što svakodnevno pokazuje kroz njegovanje običaja, održavanje manifestacija, posjete raznim sajmovima i natjecanjima. Ona želi sačuvati uspomene na nekadašnje selo kojeg globalizacija mijenja te je stoga napisala ovu knjigu s još nekolicinom suradnika kao zalog u nasljeđe budućim generacijama.