Uključite se!

Obiteljski albumi, škrinjice i kutije svih boja i veličina, skriveni na tavanima, u podrumima i ostalim mjestima u kući, čuvaju sjećanja na obiteljsku prošlost i prenose se s generacije na generaciju.

U njima su pohranjene fotografije, dokumenti, zemljovidi, novinski članci, knjige, pisama, dopisnice, razglednice, svjedodžbe, vojne knjižice, odlikovanja i uvjerenja o odlikovanjima, rodni, vjenčani i smrtni listovi, domovnice, diplome, obrtnice, radne knjižice, molitvenici, potvrde o zaposlenju, putovnice, putne karte i pregršt drugih zanimljivih stvari.

U toj obiteljskoj baštini nalazimo imena ili fotografije predaka, rođaka ili mještana istog sela. Stare fotografije rijetko su izrađivane u više primjeraka pa tako postoji mogućnost da jedino vi imate fotografiju pretka čiju fotografiju vaši rođaci nemaju. Ili obrnuto, možda netko drugi posjeduje fotografije upravo vašeg djeda ili pradjeda, bake ili prabake, a da za to ni ne znate. Na starim dokumentima često se nalaze imena drugih osoba, poput kupoprodajnih ugovora (kupac, prodavač, svjedoci) iz kojih se može pratiti kretanje vlasništva nad zemljom, ali i kupovna moć. U pismima pisanim rukom kriju se rukopisi naših predaka i rođaka.

Važno je dijeliti fotografije kako bi zajednički otkrivali obiteljsku prošlost, ali i kako bi smanjili mogućnost da fizičkim propadanjem originalnih fotografija i dokumenata u raznim nepogodama ostanemo bez likova naših predaka, njihovih rukopisa, potpisa… U tome je vrijednost digitalizacije vizualne građe.
U tu svrhu pokrećemo proces digitalizacije materijala iz obiteljskih arhiva.

Nudimo Vam dvije opcije, dopustite nam da skeniramo / fotografiramo građu koja će vam nakon digitalizacije biti vraćena ili ju sami fotografirajte / skenirajte. Ukoliko se odlučite za drugu opciju molimo Vas da kod skeniranja skenirate dokumente / fotografije s rubovima, bez rezanja “viška” i sa njihovim poleđinama u rezoluciji najmanje 600 dpi.

U opisu digitalnog zapisa svakog dokumenta, fotografije ili drugog materijala objavljenog na ovoj stranici pisat će podaci o predmetu uz navođenje vlasništva. Ako vlasnik želi ostati anoniman, poštovat će se njegova želja.

Bit će nam drago ako ćete se uključiti u projekt pisanjem članaka ili posudbom vaših obiteljskih arhiva za digitalizaciju.