Knjiga: Povijest župe Kraljev Vrh

Na 192 stranice knjige Povijest župe Kraljev Vrh opisana je povijest svih mjesta u okviru župe (Igrišće, Jakovlje, Kraljev Vrh, Pila, Slatina i Strmec)  – od prvog spominjanja Jakovlja 1342. godine, preko popisa mještana imenom i prezimenom iz doba prije Seljačke bune sve do osnivanja župe. Od osnivanja župe opisani su svi najvažniji događaji, a knjiga sadrži popis poginulih revolucionarne 1848. godine, popis obitelji i kućnih staješina iz 1853. godine, popis “Amerikanaca” iz jakovljanskog kraja, popise poginulih u svjetskim ratovima i još par drugih popisa. Ukupno je u knjizi navedeno oko 1000 osoba imenom i prezimenom.

Knjiga sadrži preko 100 fotografija, dokumenata i mapa/karata. Najstarija je grafika Jakovlja iz 1826., a najstarije fotografije su iz 1880. godine – četiri fotografije među kojima je i fotografija svećenika Jurja Pušeka koji je rođen na današnji dan 1854. godine. Fotografiju župnika Pušeka nisu uspjeli pronaći župnici i filatlisti koji su 1994. godine izdali prigodni žig povodom obljetnice njegovog rođenja zbog čega sam posebno bio sretan kad sam našao njegovu fotografiju. U knjizi se nalazi i 30-ak fotografija nastalih od početka dvadesetog stoljeća do Drugog svjetskog rata. Ostale fotografije su nastale posljednjih 75 godina. Opisani su vjerski objekti kroz prošlost, kao i crkva. Za svakog župnika, od osnivanja župe, napisao sam biografiju, a pronašao sam fotografije svećenika koji su služili od početka dvadesetog stoljeća do danas. Za sve osim jednog. Posebno sam zadovoljan što sam u sve popise, osim Amerikanaca, uvrstio i mještane Slatine, Strmca i Pile.

Ako vam je netko od predaka s područja župe, sigurno ćete ponaći u knjizi pretke ili rođake predaka. Knjiga je namjenjena svim stanovnicima mjesta Igrišće, Jakovlje, Kraljev Vrh, Pila, Slatina i Strmec kao i potomcima osoba iz tih mjesta kako bi svi zajedno bolje upoznali prošlost zavičaja. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli.

Na naslovnici je kolorizirana razglednica Kraljevog Vrha iz, najvjerojatnije, 1920. godine. Na njoj se vide pučka škola, crkva, bertija (ako se malo bolje zagledate), župni dvor, učitelj Solomun, velečasni Turčin i djeca koja su pohađala župnu školu. U knjizi je originalna razglednica.

Knjiga u tiskanom izdanju više nije dostupna, a PDF verziju možete pronaći na sljedećem linku: https://www.academia.edu/63793485/Povijest_%C5%BEupe_Kraljev_Vrh

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.