Put k životu čovječanstva (Petar Belinić, 2017.)

Digitalizirajući povijesne dokumente u župi Kraljev Vrh naišli smo na knjižicu Petra Belinića pod nazivom “Put g životu čovječanstva ili vodić g životu” iz 1921. godine, za koju je napisao da je “za čovjeka poučna knjižica u ravnanju života na zemlji”.

Petar Belinić rođen je 1. lipnja 1884. godine u Jakovlju. Kao seljak je u ožujku 1907. godine emigrirao u SAD gdje je radio kao tvornički radnik. U Jakovlje se vratio između dva svjetska rata, a umro je u Jakovlju, 25. ožujka 1949. godine.

Knjižicu je napisao u Pittsburghu, Pennsylvaniji, dana 22. kolovoza 1921. godine. Formata je 10×15 cm, ukoričena, opsega 200 stranica, numerirana. Naknadno je, 1941. godine, napisao kratak opis neposredno prije predgovora.

Knjižica se čuva u Župnom uredu župe Kraljev Vrh, a zahvaljujući župniku Ivanu Hrastoviću knjižicu smo digitalizirali u okviru projekta Digitalni zavičaj u kojem istražujemo lokalni identitet jakovljanskog kraja.

Osim predgovora, Belinić je pisao u kontinuitetu, bez potpoglavlja. U prvom dijelu, na otprilike četiri petine knjižice, veći naglasak stavlja na vjeru i duhovnost dok u drugom dijelu veći naglasak stavlja na socijalnu pravdu i jednakost među ljudima, a zagovara mir među narodima, dostupno obrazovanje za sve, pravo na rad, pravo na stanovanje, pravedne plaće, inovacije i druge vrijednosti za bolji život radnika i seljaka.

S obzirom da je rukopis čitak, a jezik vremena blizak današnjem, odlučili smo objaviti digitalno izdanje rukopisa bez transkripcije i intervencija u digitalnom izdanju. Jedina intervencija je u naslovu kojeg smo prilagodili duhu vremena.

Iako je od pisanja knjige prošlo gotovo stotinu godina, knjiga je i dalje aktualna zbog čega će čitatelje potaknuti na razmišljanje o duhovnim temama i općim moralnim zakonima kojima je autor posvetio ovo djelo.

Publikacija je dostupna na sljedećoj poveznici: Put k životu čovječanstva (Petar Belinić, 2017.)

Petar Belinić

 

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.