O projektu

Projekt udruge Proksima – udruga za edukaciju i razvoj, pod nazivom “Digitalni zavičaj”, pokrenut je sa ciljem istraživanja lokalnog identiteta jakovljanskog kraja. Pod jakovljanskim krajem podrazumijevamo prostor koji obuhvaća Općinu Jakovlje, odnosno mjesta Igrišće, Jakovlje i Kraljev Vrh. Projekt je namijenjen svim prošlim, sadašnjim i budućim stanovnicima Općine Jakovlje, kao i zaljubljenicima u taj kraj.

Želja nam je krenuti u revalorizaciju i revitalizaciju sveukupnih kulturnih, prirodnih, turističkih i drugih potencijala Općine Jakovlje i započeti proces buđenja svijesti o potrebi održanja lokalnog identiteta zajednice.

Namjera nam je na ovom mjestu objaviti čim više različitih članaka, te prikupiti, otkriti, istražiti, sačuvati i prezentirati stare fotografije, zanimljive informacije, intrigantne dokumente – otkriti zaboravljeno i sačuvati ono što nestaje – za današnje i buduće generacije. Svi objavljeni materijali bit će besplatno dostupni svima kao javno dobro i moći će se koristiti u obrazovne, turističke i druge svrhe. Nadamo se da ćemo pridonijeti stvaranju sveobuhvatne osnove za korištenje baštine kao razvojnog resursa s mogućnostima njezina gospodarskog korištenja u skladu s načelima i praksom održivog razvoja.

Za članke kod kojih je moguće odrediti lokaciju “ucrtati” ćemo pokazivače na online karti jakovljanskog kraja. Klikom na pokazivač aktivirat će se poveznica kojom ćete izravno doći do članka, koji je i teritorijalno ucrtan u kartu.

Napravit ćemo i popis dostupnih digitalnih izvora na internetu – ali i (u budućnosti) pokrenuti stvaranje baze digitalnih dokumenata i fotografija koja će biti usko specijalizirana za jakovljanski kraj. Time želimo omogućiti dublje i detaljnije istraživanje svim zaljubljenicima u zavičajnu povijest jakovljanskog kraja, ali i onima koji će to tek postati.

 ‌

Jakovlje