Društvo katoličkih žena u župi Kraljev Vrh

Krajem 1930-ih godina u Župi Kraljev Vrh djelovalo je Društvo katoličkih žena koje je brojalo nekoliko desetaka članica. U rad društva bilo je uključeno nekoliko desetaka žena iz Jakovlja, Igrišća, Kraljevog Vrha i Stubičke Slatine.

Društvo je djelovalo za vrijeme službovanja župnika Stjepana Radoševića.

O društvu saznajemo iz bilješki vezanih uz prikupljanje doprinosa za nabavku barjaka Društva.

Članice su zasigurno bile: Klančir Barica, Pucko Franca, Oremuš Eva, Franjo Slavica, Gajski Bara, Bedek Polonija, Gospočić Gena, Kralj Ana, Franjo Pepica, Mahaelc Ana, Leš Slava, Belinić Jana, Klančir Slavica, Šmunić Dragica, Belinić Magdica…

Dokumente s popisima članica i žena povezanih s društvom pogledajte na sljedećem linku i pogledajte da li se u popisima nalaze i vaše bake ili prabake: Društvo katoličkih žena u župi Kraljev Vrh (dokumenti).

 


Fotografija: Članice Djevojačkog društva Srca Isusova u Đurđevcu u drugoj polovini 1930-ih godina (fotografija iz zbirke Matije Vogrinčića). https://podravske-sirine.com.hr/arhiva/2489

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.