Jakovljanski kraj na snimkama iz zraka iz 1968. godine

Vojne snimke iz zraka hrvatskih područja nastale prije 15. veljače 1968 (aerofotogrametrijski materijal – 1968.) nalaze se u Državnoj geodetskoj upravi (DGU) koja je nadležna institucija za brigu o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka, a na njima je vidljiv i jakovljanski kraj.

Riječ je o snimkama koje je napravila jugoslavenska vojska, a dokumentacija se čuvala u Vojnogeografskom institutu u Beogradu.

Jakovlje iz zraka, 1968. godine
Jakovlje iz zraka, 1968. godine

Na službenim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja možete vidjeti kako je jakovljanski kraj izgledao prije 1968. godine.

Da biste vidjeli kartu iz 1968. godine trebate odabrati (1) DGU slojevi > (2) Digitalna orto-foto karta 1968, a ako želite vidjeti preklapanje slojeva i usporediti tadašnje stanje s današnjim odaberete (3) Dinamičko preklapanje sloja. Upute su dostupne na sljedećem linku.

Literatura:

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.