Stjepan Šipek – Tarzan iz našeg trnaca

Stjepan Šipek rođen je 1. siječnja 1942. godine u Igrišću. Svoju najraniju mladost proveo je kod obitelji Sofije Čakanić u Rakitju pokraj Svete Nedelje gdje je bio udomljen. Kao dječak gledao je filmove u kojima je Johnny Weissmuller glumio Tarzana sanjajući da i on jednom utjelovi lik Tarzana i ima svog lava.

Izučio je strojobravarski zanat u “Slobodi”, tvornici cementa u Podsusedu, a sa sedamnaest godina prihvatio je poziv majke koja je živjela u Kanadi i napustio je Hrvatsku. U Kanadi je proveo pet godina. Tamo se počeo baviti hrvanjem. Kao vrstan plivač pobijedio je u maratonu gdje je preplivao jezero Ontario.

Iz Kanade je odselio u SAD i nastanio se u Miamiju na Floridi. Zbog svoje snažne građe Stjepan Šipek, sada Steve Sipek, privukao je pažnju filmskih producenata nakon čega počinje njegova filmska karijera. Otkrio ga je slučajno Rene Martins 1964. godine na hrvačkom meču. Tada je započela njegova glumačka karijera.

Stjepan Šipek kao Tarzan
Stjepan Šipek kao Tarzan

Glumio je u deset filmova: Odd Triangle (1968), Desire Under the Palms (1968), The Walls Have Eyes (1969), Tarzan in the Golden Grotto (1969), Blood Freak (1972), Tarzan and the Brown Prince (1972), The Sexiest Story Ever Told (1973), Stevie, Samson and Delilah (1975), 2056 Escape from Zombie Island (2012) i 2057: Return to Zombie Island (2013).

Proslavio se ulogama Tarzana u filmovima španjolsko-talijanske koprodukcije. Filmovi o Tarzanu su i šezdesetih godina bili iznimno popularni, a lik Tarzana bio je jedna od najvećih ikona avanturističkih filmova. Utjecaj “Tarzana” na popularnu kulturu bio je tako velik da je nadmašio filmsku industriju Hollywooda.

602323_439754159407617_1819612838_n

Iz tog razloga napravljeno je mnogo filmova u svijetu koje su dale različite interpretacije Tarzana. Jedan od takvih filmova bio je u španjolsko-talijanskoj koprodukciji iz 1969. godine. U filmu Tarzan in the Golden Grotto (Tarzán en la gruta del oro) Tarzan se zvao Zan of the jungle, a glavnu ulogu Tarzana igrao je Stjepan Šipek. Ovisno o regiji u kojoj je film premjerno prikazivan Šipek je imao drugačije ime. U većini zemalja je bio poznat kao Steve Hawkes, u Španjolskoj kao Luis Barcenas.

hawk13

Tijekom snimanja ovog filma dogodila se situacija koja je odredila Šipekov budući život, spasio je život mladuncu lava kojega je davila zmija. Od tog trenutka razvio je poseban odnos sa mladuncem lava kojem je pružio dom i nazvao ga Samson.

Film je bio iznimno popularan pa je glumio i u njegovom nastavku Tarzan and the Brown Prince (Tarzán y el arco iris). Na snimanju ovog filma dogodila se nesreća. Na snimanju jedne scene 31. listopada 1970. godine vatra se otela kontroli dok su Sjepan Šipek i Kitty Swan bili vezani za drvo. U trenutku kad se situacija činila bezizlazna, lav Samson je prošao kroz vartu i spasio Šipeka. Samson nije zaboravio kako je Šipek njega spasio dok je bio mladunac.

Nažalost, Šipek i Svan bili su ozlijeđeni, a Šipek je imao opekline na 90% tijela. Do trenutka kad se oporavio od rana ponude za posao su nestale. Bio je na 45 operacija presađivanja kože. Zbog visokih troškova lječenja glumio je u filmu Blood Freak, a nakon što su producenti bankrotirali postao je koscenarist, koproducent i koredatelj filma.

Nakon toga Šipek je glumio u nekoliko filmova, a pojavio se i u nekoliko TV serija.

Samsonovo spašavanje Šipeka potaknulo ga je da život posveti zaštiti životinja. Dobio je licencu i osnovao je utočište za “velike mačke” u gradu Loxahatchee na Floridi.

Steve Sipek sa svojim tigrom, Loxahatchee, 1985. godine
Steve Sipek sa svojim tigrom, Loxahatchee, 1985. godine

Njegovo utočište kroz godine pružilo je dom više od 100 “velikih mačaka” uključujući i Samsona koji je živio 23 godine. Neke od životinja bile su spašene iz zooloških vrtova ili od vlasnika koji su ih zlostavljali. U utočištu su živjeli tigrovi, lavovi, leopardi, pantere, pume…

Njegov tigar Bobo pobjegao je 2004. godine, a nakon potjere ustrijelila ga je policija sa pet metaka u glavu. Nekoliko godina kasnije Šipek je izgubio licencu, a njegove životinje udomljene su u drugim utočištima za životinje gdje ih je Šipek redovito posjećivao.

Preminuo je 23. lipnja 2019. godine u 78. godini u bolnici u Sjevernoj Floridi.

Izvori:

 

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.