Baričina pedagoška poema

U Večernjem listu od 8. lipnja 1984. godine izašao je članak o Barici Drobec, učiteljici u Igrišću pod nazivom „Baričina pedagoška poema“. Novinski članak smo pronašli digitalizirajući fotografije i dokumente u Osnovnoj školi Jakovlje.

Tekst prenosimo u cijelosti bez ispravaka:

JAKOVLJE. Jednog proljetnog jutra u 7,30 sati pred jednokatnom zagradom Područne škole u Igrišću prilazi mi na biciklu nastavnica Barica Drobec. O upravljač bicikla obješena torba s nastavničkim pripravama za osamnaest učenica, polaznika triju razreda u jednom odjeljenju. Tako ona dolazi u školu deset mjeseci u godini već sedam godina. Prije je stanovala u školskoj zgradi, a sada u obiteljskoj, na cesti zvanoj Dugi klanec. Prije je radila zajedno sa suprugom nastavnikom, ali otkako se broj učenika smanjio Barica radi sama, voli ih sve zajedno u jednom odjeljenju. Radi zapravo za troje nastavnika.

Za bilježenja tih podataka stižu i prvi đaci: Mala Renata iz prvog razreda već je u razredu. Ulazimo i mi. Poveća prostorija u zgradi građenoj prije pedeset godina. U to je vrijeme ovdje bilo sedamdesetero učenika, a poslije i više, ali od godine 1950. počinje pad broja učenika, pa tako dolazi i do smanjenja odjeljenja.

Nastavnica Barica Drobec, rođena u Tužnom (Varaždin), našla je svoju radnu i obiteljsku radost u Igrišću. Veliku ljubav za mališane, komunikativnost s mještanima i volja da ustraje, a zatim i obiteljske veze, zadržale su nastavnicu Baricu u Igrišću. Rad u trostruko kombiniranom odjeljenju veliko je iskušenje i napor za svakog nastavnika. Po prirodi radina i staložena, Barica te životne i radne prepone svladava vrlo uspješno. Ljubav nastavnice za rad s djecom uzvraćena je ljubavi djece za nju, a to joj je veliko zadovoljstvo.

Seljaci cijene svoju učiteljicu i svoju školu. Organizirali su uređenje zgrade, postavili ogradu oko škole. Još da je obnoviti pročelje, bila bi to uzorna zgrada u selu. A to ona i zaslužuje, jer na njoj zapazismo spomen-ploču na kojoj je zabilježeno da je u toj školi bilo godine 1942. i 1943. sjedište KK KPH Donja Stubica. Bilo je to mjesto okupljanja drugova koji su iz Zagreba odlazili u NOB.

Na slici: nastavnica Barica Drobec istodobno radi s polaznicima triju razreda, smještenih u tri reda klupa. T. STUNIĆ

 

IMG