Župa Kraljev Vrh na karti Josipa Szemana iz 1822. godine

Karta Zagrebačke nadbiskupije (Mappa Dioecesis Zagrabiensis) autora Josipa Szemana izrađena je 1822. godine u Zagrebu. Karta je napravljena u bakrorezu, od 9 listova različite veličine, uk. vel. 180×124 cm, približno mjerilo 1:150 000. Izdana je u Budimpešti 1822. godine. na njoj se nalazi i župa Kraljev Vrh.

Mappa Dioecesis Zagrabiensis
Mappa Dioecesis Zagrabiensis

Szeman Josip (Joseph, Josephum, Josip) (Košice, Slovačka, 1783. – 7. svibnja 1844.) bio je geometar i kartograf. Veći dio radnog vijeka  proveo je u Zagrebu kao županijski i biskupski mjernik, mjernik Savske plovidbe te predsjednik Sudbenog stola. Bakrorezna karta Zagrebačke biskupije, izvorno Mappa Dioecesis Zagrabiensis, nastala znatno prije, objavljena je 1822. i 1825.. To je njegovo najveće djelo i najznačajnije djelo hrvatske kartografije početkom 19. st. Naručio ju je biskup Maksimilijan Vrhovec. Graviranje i grafičku opremu karte povjerio je jednom od najboljih bakrorezaca i kartografa Ugarske, Ferencu Karacsu (Franji Karaču). Pokazuje opseg i podjelu Zagrebačke biskupije na područne župe s pripadajućim selima. Biskup Vrhovac je 1820. zadužio svećenstvo da na terenu sakupe podatke i dao točne upute kako da to učine. Skupljenu je građu – nazive, crteže i zapise, Vrhovac 1821. dao Szemanu. Zahvaljujući svemu tome Szeman je mogao sastaviti prvorazredan kartografski dokument. O informacijskoj vrijednosti najbolje govori tumač znakova koji sadrži objašnjenja 75 znakova za različite crkvene, opće kulturne objekte, za prirodna bogatstva, te za granice županija, arhiđakonata i dekanata, župa i podružnica na području Biskupije; u drugoj je tablici popis županija i pukovnija, s navedenim brojem tvrđava, gradova, trgovišta, te stanovnika prema vjerskoj pripadnosti i s površinom izraženom u kvadratnim kilometrima.[1]

Izvori:

 


[1] https://hr.wikipedia.org/wiki/Joseph_Szeman

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.