Barok u Hrvatskoj – film sniman u Gornjoj Bistri 1942. godine

Barok u Hrvatskoj je hrvatski igrano-dokumentarni film Oktavijana Miletića iz 1942. godine o životu grofa Oršića. Film započinje kratkim pregledom hrvatske vojne povijesti – borbe protiv Turaka. Pripovjedač govori o slavnim uspjesima hrvatskih vojnika i slavi koju su pronijeli diljem Europe. Zatim se prikazuje zavjetna crkva hrvatskog plemstva u Beču. Tu grof i njegova Oršić žena imaju svadbeni pir, kojeg proslavljaju brojni uzvanici. Također, seljaci u svojim narodnim nošnjama plešu i raduju se proslavi pira. Nakon slavlja grof i grofica odlaze na prvu bračnu noć, a prizor nadopunjuje stražar što spava kraj vrata uz svijeću. Kraj filma prikazuje kako je grofica umrla, ali se hrvatski rod ipak nastavlja.

Kako je dvorac Oršić u Bistri izgledao za vrijeme Drugog svjetskog rata, najbolje govori ovaj film Oktavijana Miletića koji je sniman u proljeće 1942. godine. Franjo Kolar, tadašnji vlasnik dvorca. je za potrebe filma dopustio snimanje dvorca u Bistri. Film nije sniman samo u Bistri, već i u dvorcu u Brezovici i u baroknoj crkvi Marije Snježne u Belcu. Radnja se temelji na scenariju Josipa Horvata (pisan prema memoarima Oršića) i govori o snu grofa Oršića u kojem doživljava svoje vjenčanje i svadbu.

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.