Jakovljanski kraj u mjestopisnom rječniku iz 1866. godine

U Zagrebu je 1866 godine izašao “Miestopisni riečnik kraljevinah  Dalmacije, Hervatske i Slavonije” urednika Vinka Sabljara. Rad na prikupljanju podataka, pisanju i izdavanju rječnika trajao je punih 16 godina, a u riječniku je opisano prema pisanju autora “sve ono što se u domovini spomena vrijedna nalazi i što se je iznaći moglo”. Iz riječnika saznajemo da je u mjestima Igrišće, Jakovlje i Kraljev Vrh bilo ukupno 1705 stanovnika u 153 kućanstava, gdje je bila pošta, gdje je bila općina (sudčija), te kako je stanovništvo Jakovlja bilo podijeljeno između župa Bistra i Kraljev Vrh.

Igrišće, selo u županiji Zagrebačkoj, kotar: Stubica, pošta: Oroslavje, rimokatolička župa i sudčija: Kraljevverh, 29 kuća, 394 stanovnika.

Jakovlje, selo u županiji Zagrebačkoj, kotar: Stubica, pošta i bilježničtvo: Bistra Dolnja, sudčija za se: 86 kuća, 991 stanovnik – 951 rimokatolička župa: Kraljevverh, 40 rimokatolička župa: Bistra Gornja.

Kraljevverh, selo u županiji Zagrebačkoj, kotar i bilježničtvo: Stubica Dolnja, pošta: Oroslavje, sudčija u mjestu, 38 kuća, 320 stanovnika. Rimokatolička župa sa župnom cerkvom Sv. 3 Kralji u mjestu, učiona sada bez učitelja. Sudčija ima područna mjesta: Igrišće, Kaniža, Krušljevoselo, Pila, Slatina, 144 kuće, 1605 stanovnika. Rimokatolička župa u nadbiskupiji i arcidjakonatu Zagrebačkom, đakonat: Stubica, ima područna mjesta: Igrišće, Jakovlje, Pila, Slatina, Stermec, 2662 stanovnika.

Izvor:

  • Sudar, v. (1866) Miestopisni riečnik kraljevinah Dalmacije, Hervatske i Slavonije. Zagreb: Naklada i berzotisak, A. Jakić.

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.