Knjiga: Jakovljanski kraj u Narodnooslobodilačkoj borbi

Pred vama je knjiga koja je nastala kao rezultat desetogodišnjeg rada na prikupljanju podataka, dokumenta i fotografija što se odnose na Narodnooslobodilačku borbu u jakovljanskom kraju. Pisati o događajima s odmakom od više od sedamdeset godina nije bilo jednostavno. Većine boraca i rukovodioca borbe više nema, arhiva općinskog SUBNOR-a ne postoji, fotografije jakovljanskih partizana sakrivene su u obiteljskim arhivima ili uništene, a dokumenti su raštrkani po arhivima i muzejima. Povijesni revizionizam i sustavna kampanja da se Titovi partizani prikažu kao zločinci urodili su plodom i u našem kraju. Rezultat toga je da je ponos potomaka partizana zamijenio strah i zavladala je šutnja.

Cilj ove knjige je prekinuti šutnju i vratiti partizanskim borcima i žrtvama fašističkog terora zasluženu slavu koja im pripada. U borbi vođenoj pod vodstvom Komunističke partije za bolje i pravednije društvo poginuo je najmanje njih sedamdeset i jedan iz našeg kraja. Poginuli su boreći se za bolje i pravednije društvo: za pravo glasa žena, za besplatno i svima dostupno javno zdravstvo i školstvo, za ravnopravnost bez obzira na narodnost, rasu i vjeru, za pravedne plaće za rad, osmosatni radni dan i pravo na godišnji odmor… Te plodove njihove borbe uživamo i danas.

U ratu su naši sumještani, rođaci, djedovi i bake, pradjedovi i prabake učinili nezamislivo. Usred okupirane Europe sudjelovali su u borbi od prvih dana okupacije, bili su organizatori ustanka, komandanti, komesari i borci. Svi oni su za vrijeme rata pokazali hrabrost i požrtvovnost. U borbi su sudjelovale žene na koje posebno trebamo biti ponosni, a pet žena poginulo je u borbi: Grgec Katica, Krkač Barica, Piškor Barica, Starešina Jalža i Starman Dragica.

Svjestan sam da jednom broju osoba ova knjiga neće biti po volji. Istini za volju, nisu svi stanovnici jakovljanskog kraja za vrijeme Drugog svjetskog rata bili u partizanima, domobranima ili bar “neutralni”. Bio je izvjestan broj špijuna, ustaških simpatizera i vojnika ustaških jedinica koje su činile zločine širom Hrvatske i BiH. Neki od njih poginuli su u Bosni boreći se protiv partizana i naroda na Kozari. Njih u ovoj knjizi ne spominjem iako sam za neke pronašao sudske presude koje dokazuju njihov zločinački rad.

Posla još ima mnogo zbog čega planiram raditi drugo izdanje ove knjige. Za to izdanje želja mi je da se uključi što veći broj osoba, potomaka partizana, da drugo izdanje ima bogatije biografije, slikovne priloge i prije svega što veći broj fotografija poginulih. Nažalost, nisam uspio prikupiti niti jednu fotografiju poginulih boraca i žrtava fašističkog terora, a tek neznatan dio fotografija boraca. Apeliram da ukoliko imate fotografije, da se javite i da uvrstimo u sljedeće izdanje.

Knjiga je dostupna na sljedećem linku: Jakovljanski kraj u Narodnooslobodilačkoj borbi

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.