Obitelj Weidlich iz Jakovlja

Doseljavanje u jakovljanski kraj prije Prvog svjetskog rata (čak i nakon rata) bilo je rijetko. Češće se radilo o pojedincima, a rjeđe o cijelim obiteljima (Bišćan/Tkalčićek, Kajfeš, Krulić/Kruljec, Mihaljek, Sixta, Spitzer, Vranešić…). Jedna od takvih obitelji je obitelj Weidlich koja se doselila u Jakovlje na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće.

Emanuel Weidlich rođen je 5. prosinca 1836. godine u gradu Hohenstadtu u Moravskoj. Vjerojatno se radi o gradu Zábřehu, gradu u Češkoj, u okrugu Šumperk, regiji Olomouc. Njemački naziv grada Hohenstadt se koristio do 1867. godine.

Po zanimanju je bio željeznički stražar. Sa prvom suprugom Anom r. Datler imao je dvoje djece, a s drugom suprugom Marijom r. Grobolšek iz Štajerske (s kojom se oženio 12. lipnja 1892.) osmero djece.

weidlich - rodoslovno

Emanuel i Marija s obitelji su se doselili u Jakovlje najvjerojatnije prije 1900. godine s obzirom da im se kćer Veronika rodila u Jakovlju 3. veljače 1900. godine. Živjeli su na kućnom broju (stari broj) 88, odnosno (novi broj) 289.

Emanuel je umro od upale pluća 1. rujna 1910. godine.

Današnji potomci u Jakovlju nose prezimena Medvedec, Šveba i Bobolinski.

 

Poljski prednacrti za izradu katastarske karte, 1905. godine
Poljski prednacrti za izradu katastarske karte, 1905. godine

 

 

 

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.