Obitelj Žiljak iz Bistre

Janko Žiljak (r. 1890.) i Katarina r. Škrlin (r. 1898.)  iz Bistre otišli su zajedno s kćerkom Dorotejom (r. 1920.) u SAD 1921. godine. Janko je po zanimanju bio radnik, a Katarina je radila kod kuće kućanske i poljoprivredne poslove. Oboje su bili pismeni. Janko je bio sudionik Prvog svjetskog rata.

Kad su išli u SAD sa sobom su imali 60 dolara, a išli su u grad Niagara Falls u državi New York kod Katarininog brata Nikole (Mike) Škrlina. Janko je u SAD-u uzeo ime John.

Janko, Katarina i Dorotea bili su članovi Hrvatske Bratske Zajednice, prvo lože 512 u gradu Niagara Falls, a zatim lože 557 u gradu Buffalo, New York.

U SAD-u su im se rodile još dvije kćeri, Mary i Sophia. Mary je umrla kao dijete. Dorothy se udala za Patricka L. Considine s kojim je imala četvero djece, među kojima je i Kathy (Kathleen) ud. Pack koja je ustupila fotografije i dokumente. Njena majka Dorothy je umrla 2016. godine. Sophie se udala za Joa Barbica s kojim ima sina Phillipa.

Često su posjećivali rodni kraj, a sačuvane su fotografije iz 1937. godine kad su posjetili obitelj u Gornjoj Bistri.

Janko je umro 1962. godine, a Katarina 1982. godine. Ukupno imaju preko 30 potomaka koji žive u SAD-u.

Hvala gđi. Kathy Pack na fotografijama koje možete pogledati u facebook grupi Čuvari baštine jakovljanskog kraja.

ž00

 

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.