Održano predstavljanje knjige “Jakovljanski kraj u Prvom svjetskom ratu”

Prvi svjetski rat u povijesti je bio prvi globalni ratni sukob koji je označio kraj jedne epohe te svojim ishodom stvorio ne samo novu političku kartu Europe nego i dugoročno odredio međunarodne odnose u svijetu. Na svom početku zahvatio je devet država, a do kraja u ratne sukobe uvukao 28 država (s bojišnicama na tri kontinenta u Europi, Aziji i Africi) s preko 1,5 milijardom stanovnika, odnosno tri četvrtine ukupne svjetske populacije. U borbama i od posljedica ranjavanja poginulo je između 9.000.000 i 10.000.000 ljudi, a ranjenih je bilo više od 21.000.000. Iz Kraljevine Hrvatske i Slavonije te Istre, Dalmacije i Bosne i Hercegovine mobilizirano je tijekom rata gotovo 1.000.000 ljudi, a od toga broja život je izgubilo između 170.000 i 190.000 ljudi.

Stanovnici jakovljanskog kraja, mobilizirani u vojsku borili su se na svim ratištima, a velik broj njih poginuo je u ratu. Prema prikupljenim podacima najmanje osamdeset i dvoje Igrišćana, Jakovljana i Kraljevrščana poginulo je u borbi ili od posljedica rata. Sjećanjem na poginule, nestale i preživjele sudionike Prvog svjetskog rata čuvamo uspomenu na obiteljsku prošlost i na naše pretke koji su bili prisiljeni ratovati za tuđe interese daleko od svojih domova, ali koji u nijednom trenu ratnog ludila nisu izgubili svoju ljudskost…

Predstavljanje je održano u utorak 20. veljače 2018. u 19:00 sati u prostorijama Vatrogasnog doma u Jakovlju, a svi posjetitelji promocije knjige dobili su besplatni primjerak knjige.