Terensko istraživanje lokaliteta kapelice sv. Marije Magdalene u Bistri

Danas smo napravili terenski izvid lokaliteta kapelice sv. Magdalene u Gornjoj Bistri. S nama je išla kazivačica Barica Škrlin r. Batina (r. 1937.) iz Gornje Bistre. Na žalost, danas vidljivih tragova kapelice više nema…

Kapela sv. Marije Magdalene u Bistri prvi puta se opisuje u kanonskoj vizitaciji iz 1630. godine, a opisana je u kanonskoj vizitaciji 22. siječnja 1650. godine: “… zidana je, dobro natkrita, dobro zaključana sa jednostavnim tornjićem od stupa zida. Unutra ima zidani oltar s novom i lijepom oltarnom stijenom, kor je drven, a vani je drveni trijem”.

Za vrijeme župnika Dolačkog srušena je kapela sv. Marije Magdalene (1. srpnja 1808.), a oltari sv. Marije Magdalene i sv. Antuna preneseni su u župnu crkvu.

Kada je 1850. u bistransku župu stigao Jakov Cerovski, u spomenici bistranske župe navodi da se župna crkva prvobitno nije nalazila na mjestu na kojem je danas, već malo više pri gradu Bistri (na mjestu koje se danas zove Kod Belčića ili Kapelca ili Kapelščak), gdje su se vidjele ruševine kapele sv. Magdalene.

 

Istraživanje provode Udruga Ekomuzej Bistra i Udruga Proksima.

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.