Izložba: Jakovljanski kraj i njegovi stanovnici na starim fotografijama

Fotografije zaustavljaju i čuvaju trenutke, osobe i događaje u vremenu. Obiteljski albumi, škrinjice i kutije svih boja i veličina, skriveni na tavanima, u podrumima i ostalim mjestima u kući, čuvaju sjećanja na obiteljsku prošlost i prenose se s generacije na generaciju.

U njima su pohranjene fotografije, dokumenti, zemljovidi, novinski članci, knjige, pisama, dopisnice, razglednice, svjedodžbe, vojne knjižice, odlikovanja i uvjerenja o odlikovanjima, rodni, vjenčani i smrtni listovi, domovnice, diplome, obrtnice, radne knjižice, molitvenici, potvrde o zaposlenju, putovnice, putne karte i pregršt drugih zanimljivih stvari.

U toj obiteljskoj baštini nalazimo imena ili fotografije predaka, rođaka ili mještana istog sela. Stare fotografije rijetko su izrađivane u više primjeraka pa tako postoji mogućnost da jedino jedna osoba ima fotografiju pretka čiju fotografiju rođaci nemaju. Ili obrnuto, tko zna tko posjeduje fotografije naših djedova ili pradjedova, baka ili prabaka, a da za to ni ne znamo. Na starim dokumentima često se nalaze imena drugih osoba, poput kupoprodajnih ugovora (kupac, prodavač, svjedoci) iz kojih se može pratiti kretanje vlasništva nad zemljom, ali i kupovna moć. U pismima pisanim rukom kriju se rukopisi naših predaka i rođaka.

Važno je dijeliti fotografije kako bi zajednički otkrivali obiteljsku prošlost, ali i kako bi smanjili mogućnost da fizičkim propadanjem originalnih fotografija i dokumenata u raznim nepogodama ostanemo bez likova naših predaka, njihovih rukopisa, potpisa… U tome je vrijednost digitalizacije vizualne građe.

Izložba prikazuje pedesetak fotografija tematski podijeljenih u 20 cjelina tj. plakata. Fotografije (od kojih su neke sada prvi puta objavljene) nastale su većinom od 1880. godine do 1980. godine.

Ovim putem bi se htio zahvaliti svima koji su fotografije ustupili na skeniranje i pozivam ostale mještane da se uključe u digitalizaciju obiteljskih albuma i fotografija.

Uživajte u izložbi! 🙂

 

Untitled-12 Untitled-13 Untitled-14 Untitled-15 Untitled-16 Untitled-17 Untitled-18 Untitled-19 Untitled-20 Untitled-110 Untitled-111 Untitled-112 Untitled-113 Untitled-114 Untitled-115 Untitled-116 Untitled-117 Untitled-118 Untitled-119 Untitled-120