Općina Jakovlje protiv postavljanja Stolpersteina!

Općinsko vijeće Općine Jakovlje odbilo je 29. prosinca 2020. godine inicijativu postavljanja Stolpersteina – spomen obilježja ubijenim članovima židovske obitelji Spitzer koji su rođeni u Jakovlju.

Proksima – udruga za edukaciju i razvoj pokrenula je krajem 2019. godine inicijativu za postavljanje Stolpersteina (u prijevodu: kamen spoticanja), odnosno spomen obilježja za troje ubijenih članova židovske obitelji Spitzer rođenih u Jakovlju, a koji su ubijeni za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijeno je troje djece Alberta i Cecilije Spitzer: Daniel Spitzer (Jakovlje, 19. kolovoza 1895. – Sunja, 1. ožujka 1945.), Dragica Weinberger r. Spitzer (Jakovlje, 21. veljače 1897. – Auschwitz, ?) i Leopold Spitzer (Jakovlje, 1907. – Jasenovac, 21. travnja 1945.).

Obitelj Spitzer bila je ugledna obitelj u Jakovlju koja je živjela u Jakovlju  od 1890-ih do početka 1940-ih, a više o njima možete pročitati u članku: http://www.jakovlje.com/prilog-istrazivanju-obitelji-spitzer-iz-jakovlja/

U studenom 2019. godine kontaktirali smo Gunter Demnig’s foundation iz Njemačke (koja postavlja Stolperstein spomen obilježja) i dogovorili da bi mjesto za postavljanje ovih spomen obilježja bilo ispred zgrade Općine Jakovlje, a ne ispred mjesta gdje je nekad bila kuća obitelji Spitzer (iz razloga što kuća tamo više ne postoji). Gđa. Anne Thomas iz Gunter Demnig’s foundation se složila s tim. U tom slučaju na obilježju će pisati “U Jakovlju je živio/živjela…” ili “U Jakovlju je rođen/rođena“… Nakon toga krenuli smo u traženje dozvole za postavljanjem Stolpersteina. Molbu Općinskom vijeću Općine Jakovlje poslali smo 7. siječnja 2020. godine.

Stolpersteine osobno postavlja Gunter Demnig – umjetnik čija je ideja o postavljanju takvih pločica koje bi podsjećale na ljude odvedene iz svojih domova kao žrtve Holokausta realizirana diljem Europe. Svaka pločica počinje tekstom “Ovdje je živio…”, “Ovdje je podučavao…”, “Ovdje je radio…” ili na sličan način. Svaka se pločica, “kamen spoticanja”, izrađuje ručno. Kamen spoticaja ne mora se nužno postaviti u gradu/mjestu gdje je bilo posljednje prebivalište žrtava. Zahvaljujući „kamenu spoticanja”, u sjećanje se vratilo više od 75 000 žrtava holokausta u 25 zemalja. Ta umjetnička spomen-obilježja ugrađena su u pločnike 2000 gradova i manjih mjesta. Nakon Rijeke, u kojoj su prve pločice postavljene 2013. godine, Zagreb je do kraja 2020. godine dobio ukupno 20 „kamena spoticanja”.

Općinsko vijeće Općine Jakovlje odbilo je 29. prosinca 2020. godine inicijativu postavljanja Stolpersteina – spomen obilježja ubijenim članovima židovske obitelji Spitzer koji su rođeni u Jakovlju. Molba na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća nije uvrštena u dnevni red, već je u dnevni red uvrštena unaprijed pripremljena “Odluka o davanju suglasnosti za postavljanje Stolperstein spomen obilježja” u kojoj je napisano da se ne daje suglasnost za postavljanje. U “Odluci” je pogrešno napisano da se “kamen spoticanja postavlja ispred zgrade u kojoj su žrtve imale posljednje prebivalište“, a da nijedna od žrtava nije imala “prebivalište u Općini Jakovlje za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su postali žrtve totalitarnog režima.” Zbog toga, kako piše u odluci, “ne daje se suglasnost za postavljanje Stolperstein spomen obilježja na području Općine Jakovlje u spomen na članove obitelji Spitzer ubijenih od strane totalitarnih režima“.

S obzirom da to što je napisano u odluci – vezano uz “posljednje prebivalište” – nije točno, vijećnici Općinskog vijeća Općine Jakovlje dovedeni su u zabludu. Općini Jakovlje je bio poslan i dokument  u kojem je jasno napisano da se kamen spoticanja ne postavlja isključivo ispred zgrade u kojoj su žrtve imale posljednje prebivalište.

Naša inicijativa se nastavlja.  Sigurni smo da će  Daniel Spitzer, Dragica Weinberger rođ. Spitzer i Leopold Spitzer dobiti  spomen obilježja – Stolpersteine – u svom rodnom Jakovlju.

Molimo vas da podržite inicijativu potpisnom >>>Podrži inicijativu<<< ili slanjem pisma ili e-maila podrške na kontakt@proksima.hr.

Hvala svima koji su nas do sad podržali.

Aktivnosti:

  • studeni 2019. – Kontaktiran međunarodni tim Guntera Demniga i dobiveno odobrenje za pokretanje inicijative
  • siječanj 2020. – Poslan dopis Općini Jakovlje za prihvaćanje pokroviteljstva i financiranje inicijative
  • prosinac 2020.  – Općina Jakovlje odbila je inicijativu
  • siječanj 2021. – Pokrenute nove aktivnosti za promjenu odluke Općine Jakovlje i dobivanje dozvole za postavljanjem spome obilježja.
Dopis Općini Jakovlje od 7. siječnja 2020.

stop-dopis

Podsjetnik (e-mail) Općini Jakovlje od 25. veljače 2020.

02

Odgovor (e-mail) Općine Jakovlje od 26. veljače 2020.

03

Odgovor (e-mail) Općini Jakovlje od 26. veljače 2020.

04

Dodatno obrazloženje (e-mail) Općini Jakovlje od 8. listopada 2020.

e-mail 1

Odgovor (e-mail) Općine Jakovlje od 26. studenog 2020.

e-mail

29. sjednica Općinskog vijeća Općine Jakovlje: Odluka o davanju suglasnosti za postavljanje Stolperstein spomen obilježja, 29. prosinca 2020.

konačna