Marko Brcko, rudar iz Rock Springsa, rođen u Jakovlju

Marko se rodio 25. travnja 1895. godine kao najstariji od desetero djece Jakoba i Klare Solenički iz Jakovlja, kućni broj 52.

U Ameriku se uputio u proljeće 1912. godine sa tek navršenih 17 godina. Najvjerojatnije nije uspio dobiti papire za odlazak u SAD (možda zbog obveze služenja vojnog roka) pa je iskoristio papire svog sumještanina, Ivana Piškora kako bi se domogao Amerike. Varka je uspjela – ukrcao se na brod La Savoie u francuskoj luci La Havre 1. lipnja 1912. godine.

Marko Brcko, fotografija snimljena najvjerojatnije prije 1920. godine
Marko Brcko, fotografija snimljena najvjerojatnije prije 1920. godine

Nakon osmodnevnog putovanja stigao je u New York. Dok se brod sa više od tisuću putnika približavao otočiću Ellis, putnici su s palube broda ugledali najpoznatiji simbol SAD-a, Kip slobode, koji je od njih bio udalje tek oko jedan kilometar. Na otoku Ellis (Ellis Island), prvoj stanici za useljenike u SAD, upisan je u popisu putnika kao Piškor Ivan. Sa sobom je imao 28 dolara, a krajnji cilj mu je bio Chicago. Išao je kod „svog brata“ Pavla Piškora.

U SAD-u je promijenio prezime u Brcko (Brcko je bilo i djevojačko prezime njegove majke).

U Chicagu je upoznao Milku Varičak (r. 1. prosinca 1894.) iz Selišta pokraj Kutine s kojom se oženio 1916. godine. Milka je u SAD došla 1913. godine kod sestre i šogora u dobi od 18 godina, a najbliži rod kod kuće bio joj je stric Juraj. Vjerojatno su njen otac Jakob i majka Milka umrli prije njenog odlaska u SAD.

Marko i Milka imali su devetero djece:

 • William, Billy (Chicago, 8. siječnja 1918. godine – Sweetwater, Wyoming, 19. svibnja 1992.). S Lillian Maynard oženio se 27. studenog 1942. godine. Kao vojnik američke vojske borio se u Drugom svjetskom ratu.
 • Silvia (Hudson, 22. svibnja 1919. – Pleasant Hill, Oregon, 4. rujna 2004.) Udala se za Johna Shieldsa 31. svibnja 1946. godine. John je u Drugom svjetskom ratu služio u Normandiji, Ardenima i zapadnoj Njemačkoj, a nakon rata bio je vozač kamiona. Sylvia je radila u Eugene Fruit Growers 25 godina. Bila je članica međunarodne organizacije International Association of Rebekah Assemblies. Imali su troje djece. Njihov sin Tommy Lee borio se u Vijetnamu.
 • Jake (Hudson, 22. lipnja 1921. – 13. kolovoza 1991.) Kao vojnik američke vojske borio se u Drugom svjetskom ratu.
 • Eva (Hudson, 1925.) Udala se za Roberta Davisa s kojim ima dva sina, Kevina i Brada. Živi u Rock Springsu, Wyoming.
 • Dorothy (Rock Springs, 4. srpnja 1926. – Rock Springs, 13. travnja 2009.). Udala se za Alfreda Debonardija 26. siječnja 1952. godine.
 • Victor Samuel (Hudson, Wyoming, 29. listopada 1927. – West Bountiful, Utah, 26. srpnja 1996.). U Drugom svjetskom ratu pridružio se zračnim snagama američke vojske(United States Army Air Corps ) 1944. godine i odlikovan je Medaljom brončana zvijezda za junaštvo i hrabrost u vojnoj akciji. Preselio se u Salt Lake City 1954. godine. Sa Zelmom Beth Allred oženio se 28. travnja 1956. godine, a imali su tri sina: Claya, Buzza i Zoocha.
 • Mildred (Hudson, 10. lipnja 1930. – Casper, 1. srpnja 2005.). Završila je srednju školu Rock Springs High School godine. Udala se za Leonarda Maxa Tauchera, 22. rujna 1954. godine. Max je u Drugom svjetskom ratu služio u avijaciji kao navigator u 573. bombarderskoj eskadrili. Živjeli su u gradovima Salt Lake City, Corpus Christi (Texas) i Casper. Bila je članica Hrvatske bratske zajednice, Organizacije GeoWives (supruge geologa) i Katoličke crkve Sv. Antonio.
 • Agnes (Hudson, 1933.) Od milja zvana Beba. Udala se za Floyda Bailyja s 23 godine. Živjeli su u Albuqureqeu (New Mexico) i Phoenixu (Arizona). Floyd je bio vrlo uspješan u poslu. Agnes i danas živi u Phoenixu. Prije par mjeseci prodala je kuću i preselila se u apartmansko naselje za starije osobe. Beba i Floyd nisu imali djece.
 • Eleanor (Hudson, 7. listopada 1935. – Rock Springs, 25. prosinca 1962.)

Iste godine kad se rodio sin Billy preselili su se u Hudson gdje su živjeli do 1926. godine. Obitelj je živjela u Rock Springsu do 1928. godine, a u Hudsonu do 1940. godine. Obitelj se trajno vratila u Rock Springs 1940. godine.

U procesu traženja državljanstva, jedini dokaz da je došao u SAD bio je dokument “Potvrda o dolasku” koja je glasila na ime Ivan Piškor. Ured glavnog istražitelja kod Službe za dodjelu državljanstva u nadležnosti Ministarstva rada, priznao mu je taj papir, ali ga je tražio da dovede dva svjedoka, državljana SAD-a, koja ga poznaju duže od 5 godina i koja su ga u tom periodu često viđala. Proces dobivanja državljanstva uspješno je riješen.

Marko Brcko (u sredini) radeći za vrijeme Velike gospodarske krize, 1930.-ih godina
Marko Brcko (u sredini) radeći za vrijeme Velike gospodarske krize, 1930.-ih godina

Za vrijeme Velike gospodarske krize radio je dnevne poslove, a kasnije se zaposlio kao rudar.

Bio je član Bratskog reda orlova, gnijezdo 151 (Fraternal Order of Eagles, aerie 151), Saveza rudara Amerike i Hrvatske bratske zajednice.

Marko je 1939. godine (prema podacima iz popisa stanovništva iz 1940. godine) radio 39 tjedana i zaradio je godišnju plaću od 560 dolara što je za to vrijeme bila prosječna plaća u odnosu na broj odrađenih tjedana. Supruga Milka bila je kućanica, a u mnogočlanoj obitelji osim Marka radili su Billy u drvnoj industriji i Jake u ugostiteljstvu.

U Drugom svjetskom ratu sva tri Markova sina borila su se protiv fašizma, a sin Viktor odlikovan je Medaljom brončana zvijezda za junaštvo i hrabrost u vojnoj akciji.

Marko Brcko poginuo je 30. rujna 1952. godine u nesreći u rudniku Colony Coal company’s No. 11 mine u gradu Dines. Uzrok nesreće bilo je urušavanje rudnika.

Iza Marka ostala je supruga Milka (Mildred) koja je umrla 1. ožujka 1989. godine ostavivši iza sebe osmero djece, 16 unuka, 8 praunuka i 4 pra-praunuka.

Potomci Marka Soleničkog danas žive u Arizoni, Wyomingu, Utahu, Iowi, Idahu i Oregonu.

Agnes ili Beba je prvi puta došla u Jakovlje 2009. godine na jesen s bratićem (sinom Markovoga brata Antuna) Vladimirom Soleničkim, koji je 1964. prvo emigrirao u Njemačku, a potom s djevojkom Katicom otišao u Kanadu, živio u Calgaryju,  Toborrmoryju i okolici Toronta, zadnje u Cambridgeu. Hrvatsku su ponovno posjetili zajedno 2011. godine, a Beba je sa nećakinjom Mary (Silvijinom kćerkom) bila u Hrvatskoj i prošle godine.

Zahvaljujemo na fotografijama, dokumentima i informacijama gđi. Snježani Bužinec.

Literatura:

 • Brodski manifesti za Marka Brcka (Ivana Piškora) i Milku Varičak
 • Pismo Ureda glavnog istražitelja kod Službe za dodjelu državljanstva u nadležnosti Ministarstva rada
 • Popis stanovništva 1940. godine
 • Osmrtnice: Marko Brcko, Mildred Brcko, Sylvia Shields, Victor Brcko, Mildred Lynn Taucher, Dorothy Jean DeBernardi
 • http://www.findagrave.com/
 • Izjava Snježane Bužinec

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.