Umrli vojnici nakon Prvog svjetskog rata (i) od posljedica rata

Popis umrlih vojnika neposredno nakon Prvog svjetskog rata, a koji su rođeni u Igrišću, Jakovlju i Kraljevom Vrhu, sastavljen je na temelju podataka upisanih u matične knjige umrlih, Stanje duša župe Kraljev Vrh i drugih dokumenata iz javnih i privatnih izvora.

Matična knjiga umrlih župe Kraljev Vrh (1897. – 1921.) bila je najvažniji izvor za sastavljanje ovog popisa. Za svaku osobu, osim za Augusta Brcka, utvrđen je točan datum rođenja i provjeren u Matičnim knjigama rođenih. Za gotovo sve osobe s popisa u matičnoj knjizi umrlih upisan je stališ (zanimanje) vojnik, a ponegdje seljak, vojnik. Taj stališ upućuje nas da su bili vojnici u Prvom svjetskom ratu. Za osobe koje to ne piše, služili smo se dodatnim izvorima.

Važan dodatni izvor bili su Popisi gubitaka i Vijesti o ranjenicima i bolesnicima koje je izdavalo Ratno ministarstvo u Beču. Podaci su upisivani na njemačkom jeziku, a vojna terminologija pisana je u kraticama. U popisu se nalaze prijevodi. Ukoliko prijevod u potpunosti nije bio moguć, ostavljen je dio u originalu.

U ovom popisu za svaku osobu upisano je mjesto i datum rođenja, mjesto i datum smrti, podaci o bračnom stanju i svi dostupni podaci o sudjelovanju u Prvom svjetskom ratu, kao i izvor podataka.


Umrli vojnici nakon Prvog svjetskog rata (i) od posljedica rata

BOČINA ROK, Mate (Jakovlje, 7. kolovoza 1891. – Jakovlje, 8. prosinca 1919.), seljak. Bio je neoženjen. U matičnu knjigu umrlih upisano je da je umro od sušice. Umro je kod kuće, a pokopan je na župnom groblju.

U Vijestima o ranjenicima i bolesnicima br. 430, izdane dne 7. srpnja 1915. godine na str. 10 upisano je da je Bočina Rokus, Zugsführer, 53. pješačka pukovnija, Maschinengewehrabteilung (strojnička četa/divizija), Bistra, rođen 1891. godine, ranjen u desno bedro i da se nalazi Rezervnoj bolnici br. 8 u Ljubljani.

U Popisu gubitaka br. 402, izdan dne 1. travnja 1916. godine na str. 6 upisano je da je Bočina Rok, Zugsführer, 53. pješačka pukovnija, Maschinengewehrabteilung (strojnička četa/divizija), Stubica, Bistra, rođen 1891. godine, ranjen.

BRCKO AUGUST, Mate (Jakovlje, ? – Jakovlje, 26. ožujka 1919.), seljak, vojnik. Bio je neoženjen. U matičnu knjigu umrlih upisano je da je umro od sušice. Umro je kod kuće, a pokopan je na župnom groblju.

JAGUŠT MATO, Alojza (Igrišće, 14. rujna 1894. – Igrišće, 29. veljače 1920.), seljak, vojnik. Bio je neoženjen. Umro je kod kuće, a pokopan je na župnom groblju.

LUŠKI VALENTIN, Josipa (Igrišće, 20. siječnja 1886. – Igrišće, 14. ožujka 1919.), seljak. Bio je oženjen s Jelenom r. Kralj. Umro je kod kuće, a pokopan je na župnom groblju.

U Vijestima o ranjenicima i bolesnicima br. 235, izdane dne 22. siječnja 1915. godine na str. 30 upisano je da je Luški Valentin, pješak, 53. pješačka pukovnija, 8. četa, Stubica Dolnja, rođen 1886. godine, bolestan, a kao mjesto boravka navedena je 2. rezervna vojna bolnica u Zagrebu.

POŽNJAK FILIP, Stjepana (Kraljev Vrh, 9. ožujka 1896. – Kraljev Vrh, 26. prosinca 1918.), vojnik. Bio je neoženjen. Ustrijelio ga Petar Krajina u krčmi Pilarić. Nakon obavljenog liječničkog izvida pokopan je na župnom groblju.

SVETEC FRANJO, Filipa (Igrišće, 18. rujna 1885. – Igrišće, 13. svibnja 1919.), seljak, vojnik. Bio je neoženjen. U matičnu knjigu umrlih upisano je da je umro od sušice. Umro je kod kuće, a pokopan je na župnom groblju.

ŠIPEK JAKOB, Ivana (Igrišće, 17. srpnja 1876. – Igrišće, 27. prosinca 1918.), seljak, vojnik. Bio je oženjen s Anom r. Vrbanić s kojom je imao petero djece. U matičnu knjigu umrlih upisano je da je umro od upale pluća. Umro je kod kuće, a pokopan je na župnom groblju.

TUĐEN VALENT, Jurja (Igrišće, 8. veljače 1889. – Igrišće, 1. kolovoza 1920.), seljak, vojnik. Bio je oženjen s Slavicom r. Oremuš s kojom je imao dvoje djece. U matičnu knjigu umrlih upisano je da je umro od griže. Umro je kod kuće, a pokopan je na župnom groblju.

U Popisu gubitaka br. 402, izdan dne 1. travnja 1916. godine na str. 51 upisano je da je Tudjan Valent, pješak, 53. pješačka pukovnija, 11 četa, Hrvatska, Stubica, Donja Stubica, rođen 1889. godine, ranjen.

 


Ukoliko imate bilo kakvu informaciju, posjedujete dokument, fotografiju ili bilo koji predmet vezan uz Prvi svjetski rat, a spremni ste ga posuditi na fotografiranje ili skeniranje, javite nam se. Namjera je potaknuti čitatelja na nadopunjavanje ovih šturih biografskih podataka informacijama, dokumentima i fotografijama.

Cilj nam je prikupiti što više informacija, dokumenata i fotografija kako bi najkasnije do 2018. godine, ovisno o količini prikupljenih informacija organizirali izložbu i/ili izdali publikaciju o utjecaju Prvog svjetskog rata na stanovnike jakovljanskog kraja, s što je moguće potpunijim popisom vojnika koji su sudjelovali u ratu te popisom vojnika koji su u ratu poginuli ili nestali.


Fotografija na naslovnici: Ilustrovani list, 14. studenoga 1914. god., ranjenici s bolničarkom Ankom Horvat

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.