Iz Spomenice župe Kraljev Vrh: Krađa u crkvi (1865.)

Spomenica župe Kraljev Vrh vodi se od utemeljenja župe 1789. godine. Početkom godine objavili smo osam tekstova iz Spomenice, većinom vezanih uz župnu crkvu Sveta Tri Kralja, koje je prepisao g. Nikica Mihaljević (Lupeži u Župnom Dvoru, 1866.; Govedča kuga; Tuča; Dogovori o gradnji novoj; Priprava za gradnju nove župne crkve; Posvečenje temeljnog kamena župne crkve; Potres; i Popravci iza Potresa – Nove gradnje). Osim ovog objavljivanja, do sada nisu crpljeni podaci iz ove Spomenice za bilo kakvo istraživanje, niti su tekstovi iz Spomenice javno objavljivani.

Zahvaljujući župniku Ivanu Hrastoviću digitalizirali smo cijelu spomenicu u izvornom formatu, a nakon toga krenuli u prepisivanje koje je sada dovršeno. Spomenica je od 1. do 55. stranice (uz iznimku od 29. do 32. stranice i od 39. do 40. stranice koje su pisane na hrvatskom jeziku) pisana na latinskom jeziku. Stoga ćemo kronološki objavljivati tekstove iz Spomenice (osim dosad objavljenih tekstova) koji su pisani na hrvatskom jeziku od 55. stranice nadalje.

U planu je i prijevod prvog dijela spomenice, a s obzirom da je sav rad na projektu Digitalni zavičaj volonterski – tražimo volontere koji su spremni sudjelovati u prijevodu. Ako sami imate dovoljno prevodilačkog znanja ili nekoga poznajete tko bi bio voljan uključiti se, svakako se javite.

Jezik i način pisanja kojima se župnik u ovom tekstu služi nismo mijenjali, prenijevši tekst doslovno kako je napisan, ispravljajući jedino očigledne pogreške.

Kradja u Cárkvi

1865, dne 30 Studenoga, u kasno doba noći, uvališe kradljivci kroz šakristijska vrata u istu sakristiu /: nedotaknuvse cárkve :/ i poslè kako bi ondè tražeći novacah i našavši ih, sve otvorivši ormare, širom porazbacali, okoli 15 # vošćenicah, 2 ½ # gorivog’ ulja sa staklenkom, i molitvenu, kerstjanski nauk saderžavajuću knjigu odnoše, i kako trag posvédoći, iza cárkve u dolinu i šumu odjuriše. Kvar prouzročeni procénjen jest na 23 f. a. v. /: suspecti de sacrilego hoc furto sunt aligni non procul ab ec ecelesia habitantes[1] :/ Stvari ukradjene nésu pronadjene.

[1] Osumnjičeni za svetogrđe, odnosno krađu, žive nedaleko od crkve.

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.