Iz Spomenice župe Kraljev Vrh: Novi bunar (1861.)

Spomenica župe Kraljev Vrh vodi se od utemeljenja župe 1789. godine. Početkom godine objavili smo osam tekstova iz Spomenice, većinom vezanih uz župnu crkvu Sveta Tri Kralja, koje je prepisao g. Nikica Mihaljević (Lupeži u Župnom Dvoru, 1866.; Govedča kuga; Tuča; Dogovori o gradnji novoj; Priprava za gradnju nove župne crkve; Posvečenje temeljnog kamena župne crkve; Potres; i Popravci iza Potresa – Nove gradnje). Osim ovog objavljivanja, do sada nisu crpljeni podaci iz ove Spomenice za bilo kakvo istraživanje, niti su tekstovi iz Spomenice javno objavljivani.

Zahvaljujući župniku Ivanu Hrastoviću digitalizirali smo cijelu spomenicu u izvornom formatu, a nakon toga krenuli u prepisivanje koje je sada dovršeno. Spomenica je od 1. do 55. stranice (uz iznimku od 29. do 32. stranice i od 39. do 40. stranice koje su pisane na hrvatskom jeziku) pisana na latinskom jeziku. Stoga ćemo kronološki objavljivati tekstove iz Spomenice (osim dosad objavljenih tekstova) koji su pisani na hrvatskom jeziku od 55. stranice nadalje.

U planu je i prijevod prvog dijela spomenice, a s obzirom da je sav rad na projektu Digitalni zavičaj volonterski – tražimo volontere koji su spremni sudjelovati u prijevodu. Ako sami imate dovoljno prevodilačkog znanja ili nekoga poznajete tko bi bio voljan uključiti se, svakako se javite.

Jezik i način pisanja kojima se župnik u ovom tekstu služi nismo mijenjali, prenijevši tekst doslovno kako je napisan, ispravljajući jedino očigledne pogreške.

Puteus novus [1]

1861. Početkom proletja dĕlo kod Studenca na tèrgu s. 3 Kraljah u Kraljevvèrhu, pred župnim dvorom, koje kopanjem, koje zidanjem, nameštenjem cmèrka /:pumpe:/ pokrivanjem i konačnim saveršenjem, podpuno doveršeno jest do konca Rujna t. g. tako; da pèrviput, posle svetćanog po mĕstnom župniku svèrhu studenca, u pribitnosti mnogobrojnog puka, biašebo nĕdeljni dan, poslè službe božje, učinjenog’ blagoslova, mogaše se dne 6a listop: iste godine voda za porabu vući. –

Na rečeni studenac potrošeno jest:

400 pešaćkih težakah, bezplatno.

30 g kolah, iz potoka dovezenog’ kamena – do 036 kolah potočnog pĕska – bezplatno.

107 # kamenite soli – po 12 f 84 k. a. v.

430 f. a. v. gotovih novacah – koji su tako razdeljeni:

1. Ivan Pabst, za spravu i stroj, primili . . . . . . . . . . 252 f. – k.

2. Dĕlavac studenca, za zidanje . . . . . . . . . . . . . . . . 095 ” –

3. Stolar za dĕlo krova . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 016 ” –

4. Kamenita sol 107 # . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 012 ” 84 k.

5. Daske za podporu prie zidanja . . . . . . . . . . . . . . . 041 ” –

6. Za pitenice, i kovačko dĕlo . . . . . . . . . . . . . . . . . . 013 ” 16 ”

Svota . . . . . 430 f. a. v.

Dĕlo obavili zidar sa pomoćnikom u 48 danih. Sav trošak namiren jest iz obćinskih blagajnah, Kraljevvèrske, i Jakovljanske. Kako svagdè tako i ovom prilikom neostade mĕstni župnik bez znamenitoga troška, kano i u izvedenomi dĕlu truda.

 

[1] Novi bunar

Mario Šimunković

Autor članka po struci je magistar ekonomije. U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.